Sperma

Forskare kan nu tillverka spermier av stam-celler och hoppas pa att om nagot ar ska man till och med kunna anvanda hudceller.
Det skulle innebara att om nagra ar (de raknar med att kunna anvanda metoden till konstgjord befruktning om 5 ar pa IVF-kliniker) sa kan tusentals infertila man traska ner till en klinik, skrapa av lite hud fran armen och sen kan kvinnan befruktas med spermierna skapade fran dessa celler.
Det innebar alltsa for det forsta att vi avlar fram barn fran gener som inte ska kunna skapa livsdugliga barn. Vi uppmuntrar alltsa till att skapa genetiskt svaga individer som aldrig skulle ha fotts eftersom faderns gener inte ar lampade for att ga vidare.
Sa dessa barn bar da pa svaga gener, och vi vet alla vad det kan stalla till med (cancer, arftliga och neurologiska sjukdomar t.ex.).
Men vilken tur da att denna forskningen troligtvis leder till att man kan manipulera celler till att gora andra saker ocksa, som t.ex. att bota cancer, diabetes, fixa immunforsvaret hos AIDS-sjuka och kanske kan vi till och med byta ut daliga gener i barnen sa att de slipper arftliga sjukdomar?
Vilket drom-scenario! Inga sjukdomar nagonsin mer - hurra vi kan leva for evigt! Sa varfor inte ta och spara lite celler fran din make som dog av blödarsjuka, byta ut de daliga generna i ungen och sen leva lycklig i alla dina dagar?
Fast vem behover man egentligen? Skulle varlden inte vara trevligare med bara kvinnor? Det enda vi behover gora ar att sluta ha sex med man och befrukta oss sjalva med spermier skapade fran hudceller och sedan sager vi at doktorn att endast plantera spermier med kvinnliga kromosomer i agget (eller abortera manliga foster - bada alternativen anvands ju redan i nulaget). Resultatet; endast kvinnor fods och mannen dor sakteliga ut. Underbart!

Fast vill vi verkligen radda alla manniskor fran alla sjukdomar? Hur ska vi da kunna "forhindra" att daliga gener fors vidare? Och hur ska vi gora med overpopulationen om folk inte dor som de ska? Och kommer vi verkligen att uppskatta livet lika mycket om vi inte vet att vi skulle kunna do nar som helst? Och blir varlden verkligen en battre plats utan man?

Kommentarer
Postat av: Emelie

Alltså, att hindra att alla "dåliga" gener försvidare var ju det som ledde till tvångssteriliseringar i Sverige under 1900-talet...



Det kommer nog bli en sådan diskussion igen - vad är dåligt och vad är bra? Skulle inte förvåna mig om rastänkandet kommer upp igen.

2009-07-21 @ 15:59:09
URL: http://emelievanamnet.blogspot.com
Postat av: Amanda

sv: fast jag tankte ju mer daliga gener i den manen som naturen bestammer. Kan en man inte producera spermier som ar dugliga nog att befrukta ett agg sa kanns det for mig ganska sjalvklart att han da har daliga gener som inte enligt naturen inte ska kunna foras vidare.

2009-07-21 @ 21:46:35
URL: http://ratherpointless.blogg.se/
Postat av: Emelie

Ja, det håller jag med om. Det är ju naturens gång liksom.

2009-07-21 @ 21:57:06
URL: http://emelievanamnet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0